Monday, July 18, 2011

Kek Coklat Lembap

Dah lama Kak Mar tak buat kek ni, last akak buat bulan Mei hari tu, tapi tempahan dari kawan2 tu ada, ni pun siapkan tempahan dari Cikgu Changlun...hehehe kelakar kan nama dia, sama macm tuannya kelakar juga, yang paling best tentang Mr Changlun ni, dia sangat pemurah selalu belanja kawan2 n anak murid dia, 2 biji kek coklat ni pun utk cikgu dan anak murid sekolah dia lah ni...untung kan....semoga bertambah murah rezeki Mr Changlun kita ni. Sebenarnya dia nak oder Souffle Japannese Cheese Cake, tetapi memandangkan stok cheese dah habis akak suggest kan pada dia kek coklat lembap ni, huru hara jugak akak nak siapkan, ce bayangkan dalam jam 8 pagi dia tempah pastu nak ambil jam 6 petang, 3 biji kek lagi tu... mujurlah malam sebelum tu Kak Mar ada masak lebih lauk kari sotong, tghari tu akak just masak telur dadar ngan kangkung goreng belacan...meh kita layan gambar Kek Coklat Lembab yang dah decorate ala kadar... awat susah sangat nak upload gambar ni, dari petang tadi Kak Mar cuba upload tp failed lah...

ok dah berjaya upload... nilah dia kek coklat lembap dengan whipping cream+ hirisan badam (menghabiskan stok)


yang ni daun dan tulisan jer Kak Mar guna buttercream, bunga ngan tepi kek tu kak mar guna whipping cream kalau kat Keningau ni kak mar beli kat kedai kek jenama Vivo, mahal sikit dari jenama yang lain.


TERIMA KASIH CIKGU CHANGLUN....

Sebenarnya ada dua resepi kek coklat lembap yang selalu Kak Mar buat, yang atas ni kak Mar guna resepi timbang gram lebih kurang berat sebiji kek 1 kg 500 gm. Besar...

Resepi

Bahan A
100 gm serbuk koko
1 tin susu cair
200 gm minyak jagung/ minyak masak
250 gm susu pekat

Bahan B
150 gm tepung gandum
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat

Bahan C
4 biji telur
250 gm gula kastor ( Kak mar kurangkan gula )

Cara-caranya

1. Masukkan bahan A  ke dalam periuk dan masak guna kaedah double boiler. Tidak perlu sehingga mendidih.
2. Pukul bahan C sehingga kembang, kemudian masukkan bahan B
3. Akhir sekali masukkan bahan A ke dalam adunan B+C.
4. Alaskan loyang dengan kertas minyak dan disapu sedikit mentega, masukkan bancuhan tadi dan  kukuskan kedalam periuk kukusan yang telah menggelegak, tutup pengukus dengan kain atau tutup loyang dengan alumunium foil( alumunium foil tu dibiarkan sedikit terbuka di bahagian tepi )
5. Kukus selama 1 jam. Test ngan garpu, klu melekat tandanya tak masak lagi.

SELAMAT MENCUBA!!






No comments:

Post a Comment

Permata hati...

Permata hati...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My Photo
Isteri kepada suami yang sangat baik hati, ibu kepada anak-anak yang comel, anak kepada pasangan yang penyayang, Kak Long kepada adik-adik yang memahami Kakaknyer... hehehe..suka ketawa.