Kuih Tepung Pelita
Tiba bulan Ramadhan ni, terasa nak makan kuih tradisional yang manis2. Kuih tepung pelita ni salah satu kuih kegemaran Kak Mar. Resepi ni tersangatlah mudah tak perlu dikukus hanya masak diatas dapur kacau sehingga pekat kemudian tuang dalam acuan.
Resepi tepung pelita
lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
sedikit air kapur
sedikit air daun pandan
Lapisan atas
4 sudu besar tepung beras
4 cawan santan ( daripada sebiji kelapa )sedikit garam
Cara-cara lapisan bawah
Bancuh semua bahan sehingga sebati dan masak didalam periuk sehingga berkilat.
Kemudian angkat dan tuang di dalam acuan daun pandan yang telah siap dibungkus atau kedalam mana2 acuan.
bahagian atas
Masukkan tepung kedalam 4 cawan santan dan letak sedikit garam, kacau sehingga pekat, angkat santan dan tuangkan ke atas lapisan tepung di dalam acuan tadi. sejukkan dan sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment