Thursday, August 11, 2011

Kuih sagu


Sumber: ibu mentua

1 cawan sagu
3/4 cawan gula
sirap
1@ 2  helai daun pandan
6 cawan air
Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam

Cara-caranya:
1. Maukkan 3 cawan air dulu, gula dan daun pandan dalam kuali, masak sehingga mendidih.
2. Masukkan pula sagu. kacau sehingga agak  pekat, kemudian masukkan secawan dan kacau, ulang sehingga habis 2 cawan baki air tadi. Kacau sehingga pekat dan likat, memang akan ada biji-biji putih tu sikit-sikit.  
4. Angkat dan simpan dalam bekas yang mudah untuk dipotong, sejukkan dan potong sedia dinikmati dengan kelapa yang telah dicampur dengan sedikit garam.






No comments:

Post a Comment

Permata hati...

Permata hati...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Isteri kepada suami yang sangat baik hati, ibu kepada anak-anak yang comel, anak kepada pasangan yang penyayang, Kak Long kepada adik-adik yang memahami Kakaknyer... hehehe..suka ketawa.