Friday, July 22, 2011

Rendang Ayam ala Kak Mar

Hmmm....sedapnya rendang ayam makan dengan pulut, lemang atau nasi himpit. Rendang ayam Kak Mar ni colournya agak hijau sebab kak Mar tak letak cili kering. Letak cili padi semata-mata. Resepi nanti Kak Mar add.



Resepinya:

1 ekor ayam

*segenggam cili padi ( agak-agak jer nanti klu tak pedas tambah lah lagi )
*2 inici kunyit hidup
*2 inci halia
*8 biji bawang kecil
*4 biji bawang putih
*1 biji bawang besar
*1 batang serai

4 inci lengkuas ( 1 inci dikisar bersama bahan bertanda * )
2 batang serai diketuk
santan  dari 2 biji kelapa
2 sudu besar kerisik
asam keping secukupnya
gula kabong secukupnya
garam secukupnya
4 - 5 helai daun limau purut
daun kunyit ( dihiris halus ) secukupnya

Cara-caranya:

1. Bersihkan ayam dan potong mengikut kehendak masing-masing.
2. Blend semua bahan yang bertanda *
3. Panaskan kuali dengan sedikit minyak ( ikut kesesuan bahan kisar ) jgn terlalu banyak.
3. Tumiskan serai yang diketuk sehingga wangi, kmdn campakkan bahan tumis tak perlu sehingga garing .
4. Kmdn masukkan ayam  dan dikacau sehingga sebati dengan bahan kisar tadi.
5. Masukkan santan sehinga tenggelam ayam dalam kuali, kacau rata kmdn masukkan sedikit garam, gula kabong, asam keping dan daun limau purut.
6. bila kuah dah hampir pekat masukkan kerisik dan daun kunyit yang telah dihiris nipis, masak sehingga agk kering. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Permata hati...

Permata hati...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Isteri kepada suami yang sangat baik hati, ibu kepada anak-anak yang comel, anak kepada pasangan yang penyayang, Kak Long kepada adik-adik yang memahami Kakaknyer... hehehe..suka ketawa.