Sejak Kak Mar tinggal di Nabawan, tak pernah lagi Kak Mar jumpa peniaga jual apam beras, klu nak makan kena buat sendiri, mujurlah orang-orang zaman sekarang ni suka berkongsi ilmu pengetahuan, taip jer kat internet resepi apam beras, akan keluarlah bermacam-macam resepi apam...mari kita layan gambar apam beras yang Kak Mar ambil resepi dari Blog Azita Kitchen.
Tersangat puas hati dengan apam ni, memang sedap...
Resepi
sumber: Azita Zain
2 cawan nasi
1 1/2 cawan gula ( nak manis tambah lagi )
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 bungkus yis (11 gram)
Cara-cara
1. Kisar nasi bersama gula dan 2 cawan air sehingga halus, ketepikan.
2. Dalam mangkuk lain masukkan tepung dan yis ( pastikan mangkuk besar sebab adunan akan mengembang ) dan kacau rata.
3. Kemudian masukkan bancuhan nasi dan 1 cawan baki air tadi kedalam mangkuk tepung. Kacau betul2 sebati.
4. Perap selama 3 jam
5. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada acuan ( Kak Mar guna acuan kuih lompang )
6. Ambil sedikit adunan dan titiskan beberapa titik pewarna mengikut kesukaan. kacau rata.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 10 minit dengan api kuat.
8. Hidangkan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
No comments:
Post a Comment